Home

OM PIERRE PETERS Släkten Peters kom ursprungligen från Luxemburg innan Pierre slog sig ner i Le Mesnil. Den ständigt leende och oerhört skicklige François Peters förfogar över 17,5 hektar, varav 12 hektar ligger i de bästa delarna av Le Mesnil. Numer är det sonen Rodolphe som rattar familjeskutan.  

PP Lés Chétillons

OM LE MESNIL-SÛR-OGER

Le Mesnil-sûr-Oger, eller kort och gott Le Mesnil. I över 40 år saknades det en futtig hektar för att Le Mesnil skulle få Grand Cru-status. Detta skedde först 1985 trots att byn ansågs som den främsta av alla. De druvor som växer i ett bälte på 160-220 meters höjd ger de elegantaste champagner världen skådat. Byn visar upp en mycket speciell Chardonnayklon som ger en penetrerande bouquet även om innehållet i en cuvée är litet. Mesnils viner är ofta blyga och syrliga som unga, för att sedan explodera i färgprakt och sensationella njutningar. Valnötter och kaffe kombinerat med en gäckande exotisk frukt brukar vara huvudinslagen i de kompletta mogna champagnerna från byn. Tyvärr finns det också gott om enkel Le Mesnil-champagne, vilket visar hur mycket mikroklimatet varierar inom byn. De lägen som är mest berömda är Lés Chétillon, Musette, Jutées, Cocugneux, Champ d´Alouettes och framför allt Clos du Mesnil, som tidigare ägdes av Julien Tarin. Detta unika muromgärdade läge mitt inne i byn köptes 1971 av Krug som inledde en nyplantering direkt. Det dröjde ända till 1979 innan bröderna Krug ansåg att vinet var tillräckligt bra för försäljning. Historiskt sett är det Salon, också en monorcu-champagne, som gett byn världsrykte. Odlingsarealen är idag 432 hektar, uppdelade på ett fyrtiotal odlarproducenter, samt ett fåtal hus som lyckats köpa den extremt dyra marken i tid. Krug, Clicquot, Salon, Moët och Henriot tillhör de lyckliga få.

OM LÉS CHÉTILLONS Ägarens eget favoritvin. Denna Vieilles Vignes-champagne från 70-åriga stockar i Les Chétillon har varje år sedan första årgången tillhört den yttersta eliten. Vinets rika mandarinsmak förleder många att tro på ett kort liv. I själva verket är dessa exotiskt rika och rostade champagner fyllda av livsbevarande syror som ligger och lurar under ytan. Det är bara det att Lés Chétillons brukar tävla med Selosse »N« om första platsen bland odlarchampagnerna. I flera år ingick druvorna från de gamla stockarna i Les Chétillon i årgångsvinet, men numera görs en Cuvée Spéciale på druvor endast från detta unika läge. Entusiasmen över detta vin världen över är mycket stor innan någon ännu fått möjlighet att smaka en mogen flaska. Mesnils viner tar lång tid på sig att mogna, men champagne från Peters erbjuder redan från början en lättillgänglig fruktighet påminnande om mandarin samt en stor portion söta kola- och nötaromer. Med stigande ålder blir de majestätiska och djupa som brunnar, fyllda av kaffe- och valnötsarom samt en flyktig, vibrerande exotisk fruktighet.  I sina bästa stunder (2002) är den så nära Chevalier-Montrachet man kan komma i Champagne!

splash Pierre Peters4

PIERRE PETERS ‘LÉS CHÉTILLONS’ 2004

TASTING NOTE: ‘Ett av de allra terroirtydligaste vinerna man kan möta. I min inre smakvärld pendlar karaktären mellan mörk chokladkola som kan gå mot det lättare upplysta gräddiga hållet emellanåt. Samtidigt kan frukten gå mot stringent , men alltid intensiv lime, oftast mandarinpastiller och i varma årgångar aprikosmarmelad. Mineraliteten är alltid identiskt kritig, men med olika stark vaddering. En blyg och vacker skönhet som ännu så länge gäckar oss med sin flyktiga sublima charm. Glasutvecklingen visar att något stort är på gång runt hörnet. Lättare än vanligt, men precis så snyggt som det ska vara. Det är fascinerande att se hur konstant detta vin är. En av champagnevärldens mest polerade och snygga blanc de blanc-champagner! Så här skall det vara 7 dagar i veckan och två gånger på söndagen!’  91(94) poäng
Denna gång vill jag gärna köra parallelslalom på Pierre Peters och rekommenderar starkt deras multivintage, men på magnum.
PIERRE PETERS ‘CUVÉE de RÉSERVE’ på magnum 

TASTINGNOTE:  Cuvée de Réserve är en blend av 6 olika årgångar med vin från särskilt utvalda grand cru vingårdar i Côte des Blanc. Men på magnum är det en ren årgång. Varör star inte detta på magnumen? Lagrinsgtiden sûr-lie (på jästfällningen) ligger under det lagstadgade 36 månader. Just nu ren 2007 på magnum. Tyvärr stor flaskvariation eller ska jag kalla det mognadsvariation. Kvaliteten är alltid hög, men vissa mogna exemplar höjer sig över mängden med sin rostade Mesnilkaraktär och gräddiga fyllighet. Vissa gånger också med ett rökigt drag och alltid med gråpäron som underton. 599 sek för en magnum …. Kanske en av landet mest prisvärda bubbel alla kategorier! ‘  82(85) poäng

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s