Home

Var ute och snurrade med Cafévärden i fredagskväll. Vi startade kvällen på Magnusson Fine Wine med:

Biiecart BdB'99

BILLECART-SALMON ‘BLANC de BLANCS’ 1999 TASTINGNOTE ‘Lite svårbedömd. Känns krafigare än tidigare årgångar. Nästan ekig och något besk i avslutningen. Samtidgt imponerande fyllighet och historien brukar visa att detta är stora viner. Superelegant senast.’  94(94)poäng

Krug Grande Cuvée

KRUG ‘GRANDE CUVÉE’ TASTINGNOTE ‘Krug är något mer än en champagne. Det är ett begrepp som står för konstnärskap, tradition, hantverk och stunder av maximal njutning. Firmans lägst prissatta vin, Grande Cuvée, är gjort av ett 118-tal viner från tio olika årgångar. Självfallet är också råvarorna, druvorna av högsta klass. Man äger själv 20 hektar i Aÿ, Ambonnay, Le Mesnil och Trépail, men har framför allt många prestigefyllda kontrakt med några av champagnes bästa odlare, som sätter en stor ära i att förse Krug med druvor. Alla viner från Krug är små mästerverk, där Grande Cuvée visserligen är något lättare och friskare än föregångaren Private Cuvée, men med några extra år i källaren slår den ut konkurrenternas årgångsviner. Ett tråkigt litet frågetecken för den senaste cuvéen ska dock noteras. Denna gång dekanterades champagnen och vi drack den i stora vitvinsglas. En super standardchampagne. Själva vill de hellre kalla vinet för »multivintage«. Eftersom den är blandad från tio olika årgångar och 47 olika viner från 25 byar, är variationen förståelig. Den extremt tuffa syran i kombination med de tunga rika Krugaromerna är främsta ledtråden. Kontrollera alltid hur rak korken är för att bestämma ungefär när den degorgerades. Som ung kan syran kännas för hård, som medelålders och åldrad har Grande Cuvée en sagolik komplex doft och smak som domineras av nötter och honung. Eftersmaken är alltid lång och majestätisk som en stor symfoni. De bästa exemplaren har ännu högre poäng än vad vi anger här. Levererar alltid på alla plan!’  95(95)poäng

åk13_300x200

Efter middagen senare på nyöppnade Nosh&Chow åkte vi ner till efterfesten på Årets Kock och firade gamle kollegan Daniel Räms som vann efter 4 finaler! Vi höjer glaset och hurrar!

danielräms2_300x225

Hällristad fjällröding med kallrökta slag med helstekt blomkål, vintergrönsaker, dillsås samt Himmelsraften med ansjovis.

danielräms1_300x225

Dovhjort från Skåne

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s