Home

Av en händelse fick jag händerna på en offertförfrågan från Kuratorskonventet vid Uppsala Universitet.

Under Valborg kommer tiotusentals studenter från hela Sverige till Uppsala för att ta del av stadens studenttraditioner och för att fira den akademiska högtidsdagen. En del av firandet är den välkända Champagnegaloppen på stadens studentnationer. Uppsalas 13 studentnationer är anrika studentorganisationer med rötter som sträcker sig tillbaks till 1600-talet och som idag har stor variation i sin verksamhet varav Champagnegaloppen på sista april är en utav de aktiviteter som erbjuds deras medlemmar.

Georg Best

OFFERTEN 2013 Då Champagnegaloppen innebär en stor åtgång av mousserande vin brukar Nationerna av tradition gå samman för ett gemensamt inköp. Detta för att öka volymen och därmed få ned priset. Eftersom antalet flaskor varierar något från år till år har man bett om en offert på mellan 20 000 –  35 000 flaskor. De riktigt stora åren säger en initierad källa i Uppsala att det snarare rör sig om 50 000 flaskor ….

PRISET För att få en inriktning på prisnivån kan nämnas att det mousserande vin som köpts in de senaste åren oftast legat på runt 35: -/flaska inkl. alkoholskatt och moms. Då förstår vi ju att det knappast är frågan om CHAMPAGNE. Utan billigt mousserande vin från annat ursprung. Låt oss räkna lite på kul. Sveriges mest sålda mousserande vin är Chapel Hill Sparkling Chardonnay (nr 7649) för 65 sek. Detta är inte på något sätt det billigatse bubblet på Systembolaget. Man kan finna produkter för 56 sek. Vad är det man betalar för?

Låt oss räkna på det hela.:

Producentpris  15,78 kr
Importfrakt  1,00 kr
Importör, Ca 20 % marginal av nettopriset till Systembolaget.  3,86 kr
Lagerkostnad  0,50 kr
Transport i Sverige  1,50 kr
Miljöavgift  0,50 kr
Totalt netto till Systembolaget  19,28 kr
Skatt  16,56 kr
Moms  13,00 kr
Systembolaget, fast påslag  3,50 kr
Systembolaget, 19 % påslag på Leverantörens pris  3,66 kr
Totalt utpris till kund  56,00 kr

Om vi utgår från att importören/leverantören ‘bjussar’ på Systembolagets fasta påslag på 3,50 samt den 19 procentiga på slag på leverantörens pris (ca 0,65 i detta fall) så hamnar kostnaden på 7,24 sek.

Hade produkten köpts in på Systembolaget med samma förutsättningar inklusive Systembolagets samtliga påslag så skulle producentpriset hamnat på 10 öre! Att studenter dricker billigt visste vi ju redan, men jösses vad tokigt det kan bli….

EN KOMPLIKATION Det stora antal flaskor som går åt under Champagnegaloppen resulterar i stora mängder glaskross samt efter öppningen skador på de arbetandes händer. De ville med anledning av detta även undersöka möjligheten om mousserande vin på platsflaska(!) samt glasflaska med skruvkork.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s