Home

En av de absolut bästa multivintage-champagnerna har det svårt på den svenska marknaden (läs Systembolaget) – Louis Roederer ‘Brut Premier’.

På den svenska marknaden pratar vi inte om ‘premium-champagnes’, vilket är synd. Det beror förmodligen på att vi i Sverige har Systembolaget som den i princip, enda möjligheten att köpa champagne. Nå ja, det finns ett antal bra webbutiker också som du väl har upptäckt?! Premium-champagne är produkter som på de stora marknaderna ute i europa inte säljs på supermarkets och liknande. Utan enbart finns hos specialvinbutiker & på horeca (HotelRestaurantCatering).

RoedererBrutPrem.NewLabel

RISK ATT TAPPA BUTIKSTÄKNING PÅ SYSTEMBOLAGET?  Louis Roederer ‘Brut Premier’ håller på att tappa i butikstäckning, vilket för mig är helt galet! Denna champagne har de senaste tio åren varit den STORA STJÄRNAN i den medelfylliga, rika & krämiga champagnestilen. Louis Roederer är en verklig kvalitetsproducent med de största av ambitioner, ägare till ett stort antal Premier och Grand Cru vingårdar som ger ett råmaterial av högsta klass. Sedan år 2000 odlar man biodynamiskt i ett stort antal vingårdar. Man är i dag den enskilt störste biodynamiske producenten i hela Champagne.

Louis Roederer140414_016-2

VINMAKARE är den fantastiske Jean-Baptiste Lécaillon. Alla viner jäser separat by för by på små ståltankar eller små ekfat och reservvinerna lagras på stora ekfat. Dessa sägs ge firmans speciella vaniljtouche. En förklaring till den kolaliknande mognadstonen kan också vara att man använder en stor del av de främsta äldre ekfatslagrade reservvinerna i dosagen. Annars använder man upp till tjugo procent ekfatslagrat reservvin i standardchampagnen Brut Premier. Louis Roederer har inget fast recept när det gäller den malolaktiska jäsningen. Vinets personliga egenskaper får avgöra från fall till fall. Roederer är onekligen ett strålande champagnehus med en exceptionell portfölj av viner.

Louis Roederer Vins Clairs

mv LOUIS ROEDERER ‘BRUT PREMIER’  | 40 PN 20PM 40CH | Importör Vingruppen/VInunic | Art.nr. 7602 750ml. 399 sek och  375 ml. 209 sek | RJpoints 83(91)

TASTING NOTE ‘Konstant lovordad standardchampagne med hög andel reservviner lagrade på stora ekfat. 50 olica crus varav 14 är Grand Cru och 28 Premier Crus, 10% eklagrad reservviner och 20% reservviner från ståltank. Dosage har sänkts och ligger nu på 8-9 gram/ liter. Fyra år i buteljen före degorgeringen, endast första pressningen. Traditionella champagner från hus som Louis Roederer och Bollinger, eller odlare som Vilmart och Henri Billiot använder dosagen för att balansera vinets övriga komponenter och förstärker fruktsmaker, skapa ett rundare, mer generöst och ofta mer komplext vin. Diskret doft i en elegantare stil, mineral, ren frukt – mogen citrus & persika, samt lite brödiga toner, fin mognad men utan oxidation, smaken bjuder på ett bra bett, en frisk syra, välintegrerad mousse, elegant frukt och en stor längd, mycket bra i en rik med inte oppulent och elegant stil. I flera år en äpplig, lagringsbar och hyfsat bra standardchampagne. I dag en Cristallik champagne med enastående finess. Helt fantastisk på magnum.’

Även om Konsumentverkets nya riktlinjer angående varuprover till journalister & skribenter hindrar importörerna från att kunna skicka varuprover så hindrar det förhoppningsvis inte mina skribentkollegor ute i landet att hylla denna stjärna. Jag kommer att göra det nu, som jag gjort historiskt & jag ser ingen förändring av kvalteten till det sämre att jag inte kommer att hylla denna stjärna framöver!

champagne-roederer_cover_la-maison

RJ ON LOUIS ROEDERER Roederer fick inte sitt nuvarande namn förrän 1833, men existerade redan 1760, då kallat Dubois Père & Fils. Louis Roederer var en flitig man som lyckades sälja sin champagne på flera viktiga exportmarknader. Roederers verkliga klipp blev i likhet med Clicquot den ryska marknaden. Den ryske tsaren Alexander II ville ha en egen mer uppseendeväckande flaska att visa sina gäster. 1876 gjorde han en specialbeställning på de första genomskinliga Cristalflaskorna, som på den tiden faktiskt var gjorda helt i äkta kristall. Vinet var makalöst sött och gav Roederer vissa avyttringsproblem efter den ryska revolutionen, då man satt med obetalda räkningar och lager av söt champagne som ingen annan ville ha.

Firman återhämtade sig på 1930-talet då Camille Olry-Roederer hamnade vid rodret.De pengar man fick in på försäljningen investerade hon i några exceptionella vingårdar i Aÿ, Hautvillers, Cumières, Louvois, Verzy, Verzenay, Vertus, Avize, Cramant, Chouilly och Le Mesnil. Roederer äger också flera välrespekterade vingårdar på annat håll; Roederer Estate, Ramos Pinto, Haut-Beauséjour och Château de Pez.

Firman är i dag områdets finansiellt mest framgångsrika, mycket tack vare dessa vingårdar som förser Roederer med 70% av druvbehovet. I dag drivs huset av Frédéric Rouzaud som arbetar enligt samma principer man haft de senaste decennierna.

Annars använder man upp till tjugo procent ekfatslagrat reservvin i standardchampagnen Brut Premier. Roederer har inget fast recept när det gäller den malolaktiska jäsningen. Vinets personliga egenskaper får avgöra från fall till fall. Roederer är onekligen ett strålande champagnehus med en exceptionell portfölj av viner.Standardchampagnen är lysande, rosé och blanc de blancs erbjuder en hustypisk aristokratisk elegans och årgångsvinet tillhör alltid de bästa.

Cristal är i dag den mest eftersökta prestigechampagnen och har kanske det mest aptitretande utseendet av alla viner världen över. Cristal Rosé är inte bara den dyraste roséchampagnen. Den är också den klart bästa. För Richard Juhlin är huset ett av de tre främsta i hela Champagne. Varje årgång är lysande. Köp alla Roederers årgångsviner ni kommer över!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s