Home

Måndagen den 13 juni kl 10:00 lanserar vi en helt fantastisk flaska champagne på Systembolaget – Amour de Deutz 2002 Methusalem (6000 ml). 

På Champagne Deutz buteljerades 365 flaskor, en varje dag under året, som numrerades och ingår i den s.k. M365 – Collection. Förpackningen är speciell och kallas ” The Christofle – case”, ett helt unikt hantverk av den kända silversmeden Cristofle (Frankrikes motsvarighet till Georg Jensen). Till Sverige kommer mycket få flaskor som lanseras på måndag den 13 juni för det facila priset av 52 000 kr. Den dyraste champagneflaskan just nu på Systembolaget.

Art nr 78294-09, pris 52 000 kr

#THECHAMPAGNESOMMELIER OM DEUTZ Sedan ett par lyckade inköp på klassiska Fauchon på Place Madeleine i Paris för tjugotalet år sedan har kärleken hållit i sig. Numer rymms det alltid en stadig kollektion med Deutz Blanc de Blancs i min vinkällare. På senare år även Amour de Deutz. ’Den är Madonna, Prinsessan Diana och Jerry Hall, alla dessa roller på en och samma gång’. Detta är en träffande beskrivning som en engelsk kollega uttryckte Chardonnay det för inte allt för länge sedan. Uppskattad av de flesta vinälskare runt om i världen. Den har tillräckligt med egenskaper för att vara distinkt, men inte tillräckligt för att vara offensiv. Däremot kombinerar den väl terroiren och det nya ekfatets smaker.

Deutz Blanc de Blanc introducerades i sin genomskinliga flaska 1961. Gissningsvis producerades det inte mer än något tusental flaskor de första årgångarna. Undertecknad har exempelvis inte provat någon äldre årgång än 1973 fram till häromåret. Inte heller Jean-Marc Lallier-Deutz från huset hade enligt uppgift provat någon äldre Blanc de Blancs än så.

Vingårdarna är desamma som i den vanliga blanc de blancs, 60% Mesnil, 35% Avize, 5% Villers-Marmery. Det är främst urvalet av enskilda druvor från gamla stockar som rättfärdigar det höga priset.

Splash Deutz Bdb

RICHARD JUHLIN OM DEUTZ Två tyskar, William Deutz och Pierre Gelderman, grundade denna anrika firma 1838 i Aÿ. Deutz drabbades hårt under champagneupproret 1911. Under lång tid drevs huset av André Lallier, som gjorde stora investeringar i andra vindistrikt. Bland dessa märks egendomen Delas i Rhônedalen, Maison Deutz i Kalifornien samt ytterligare ett mousserande vin från Loiredalen. 1993 skaffade sig Louis Roederer aktiemajoritet i Deutz. I dag drivs firman skickligt av den sympatiske Fabrice Rosset. Vinmakare är Michel Davesne. 75% av druvorna köps in från Grand- och Premier cru-gårdar. Deutz äger själva land i fem byar. Egendomen hör till de vackraste i Champagne och även vinerna är mycket distingerade. Stilen är tillbakalutad, elegant och sofistikerad med en medelfyllig kropp och glasklar frukt samt en exemplarisk mousse. Alla viner är bra, men Cuvée William Deutz Rosé är något alldeles extra. Även Vinothèquevinerna och den vita upplagan av William Deutz håller världsklass. Deutz har nyligen lanserat en ny ultrasofistikerad prestigechampagne under namnet Amour de Deutz som säljer som smör i solsken sedan Madonna tagit den till sitt hjärta. Först med årgången 2002 är mitt hjärta bulltande för detta vin. Ett av mina verkliga favorithus.

Richard Juhlin fotograf Bruno Ehrs.3

‘Mycket mer utvecklad än tidigare blyga årgångar. Jag tog in den hos Paul Bocuse och njöt i stora drag, men var ändå lite besviken på att inte ens denna årgång ha hittat helt rätt med detta berömda vin. Nästa gång på min berömda valborgsprovning var den fantastiskt koncentrerad och simmig på ett helt exceptionnelt sätt. Makalöst bra!’  

94(96)p

RJ – The Richard Juhlin Champagne Club

RC16_Hatt et Sîner 2016_R16_0984

#thechampagnesommelier Stort år! Helt klart i nivå med den exceptoinella 96:an samt den majestätiska 90:an. 02:an har kraften, viberarande friskhet och över allt annat, en perfekt balans. När vi tittar tillbaka i backspegeln kanske 2002 är en av de mest långlivade årgångarna av Amour de Deutz som kom att produceras under 2000-talet?! Senast var den fantastiskt koncentrerad och simmig på ett helt exceptionellt sätt. Makalöst bra! Men jösses vad ungt! 

GASTRONOMI Piggvar på benet à la Pontus Frithiof, toppmurklor, sauce choron. …

I HÖGTALAREN Louane ’Avenir’.

92(97)p

#thechampagnesommelier – The Richard Juhlin Champagne Club

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s