Home

Han är en av Sveriges mesta och främsta tävlingssommelierer med en seger som Svensk Mästare 2003 och 13 silver på nationella och internationella mästerskap. Han ingick i den andra kullen av studenter som utbildade sig till sommelier och högre måltidskunskap i Grythyttan i mitten av 1990-talet.

BJ1 fotograf Charlie Drevstam aug11.2

Björnstierne kom därefter att arbeta på Vinkällaren Grappe, startade upp den lika gemytliga som utmärkta vinbaren Baràvin som tyvärr inte längre finns kvar, därefter på chefssommelier i F12-gruppen, Vinbaren på Gondolen och Vassa Eggen. En tid arbetade han som marknadschef hos Vindirekt, en liten kvalitetsdriven firma som bland annat var stora på viner från Bourgogne, Champagne, Toscana och Piemonte.

Efter ett par års utlandsvistelse, kom Björnstierne tillbaka till Sverige i mars 2008. Numera möter man honom som creative head sommelier på Richard Juhlin Champagne Club. Han är medlem i Winefinders vinkomitée sedan hösten’10.

Björnstierne har myntat uttrycket ‘Vinosofin; enligt teosofin kan människan enbart finna harmoni i konsten. Sommelierens nya livsåskådning vinosofin handlar om att människan enbart upplever harmonin genom vinet.’

Björnstierne minns med glädje sina barndoms somrar i källarna i Trier som liten gosse. Har givetvis samplat det kluckande ljudet av Latour 82 i Riedelglas och använder det som mobilsignal. Han lyssnar med stor behållning på Glenn Gould, gärna Bach’s Goldbergvariationer, 1981 års konserter. Favoritpersedel är tastevin. Han äter gärna rött kött och dricker Claret, men vet inte varför! Blev nyligen utnämnd som årets medborgare i Pauillac, blev givetvis mycket stolt, men konfunderad då han inte bor i Pauillac. Trots sin marina uppväxt, började han inte uppskatta vita viner förrän ganska sent, runt 13-årsåldern. Favoritsemestern tillbringas i rum nr 11 på det diskreta, men lyxiga L’ Hotel de Beaune. Han är för övrigt mycket svag för stora viner från Champagne, Wachau, Bourgogne, Rheingau, Ribera del Duero och Piemonte.

kontakt: sommelier @ champagneclub.com

http://about.me/sommelier

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s