Home

To read these articles You need to be a member in Richard Juhlin Champagne Club.

splash capsulette bw

article: Heja Norden! (swedish).

Sommaren har varit god mot oss nordbor. Alla verkar utvilade och enormt nöjda med badvädret och solmängden. Själv vågar jag aldrig chansa utan tog med mig familjen en månad till Medelhavet då jag kommit på mig själv med att föredra 30 snarare än 20 graders värme. Varje gång vi kom hem var det halvkasst väder och en vecka i norska Molde med en snittemperatur på 14 grader gör att jag knappast chansar på Nordisk sommar nästa år heller. I sommarens allra sista skälvande minuter hördes lockropen från mina nordiska vinvänner. Richard kom över till oss och prova toppviner en masse! När jag 1999 anordnade den legendariska Millenniumprovningen med världens 150 främsta champagner genom tiderna var det en sensation. Det var många kritiker som förvånat höjde på ögonbrynen när lilla Sverige kom att stå värd för ett sådant vinspektakel i världsklass. Nu ett drygt decennium senare har de nordiska länderna blivit ett riktigt mecka för vinentusiaster. Många vinproducenter väljer Norden när de ska visa upp sina skapelser och i både Sverige och Danmark finns en uppsjö av privata vinsamlare som lyckas samla ihop imponerande vertikaler av diverse godsaker. Frågan är ändå om inte en Finne är värst av oss alla? Pekka Nuikki, denne finurlige och ständigt nyskapande ungdomlige 62:a har målmedvetet byggt sig en plattform som en av världens ledande vinsamlare och konnässörer. Första gången jag träffade Pekka fick jag för mig att han bara skröt och skrävlade om alla ofattbara viner han hade druckit, men varje gång jag träffat honom har han generöst plockat fram osannolika skatter ur sina gömmor och jag har förstått att han talade sanning hela tiden.

log on to champagneclub.com to read more … 

Splash Deutz Bdb2

article: Deutz Blanc de Blancs (swedish).

Under alla år jag åkt runt i Champagnes otaliga byar och mött de hängivna vinbönderna har jag ställt frågan om favoritchampagnen deras egen undantagen. Frapperande ofta har svaret varit Deutz Blanc de Blancs. Det är klart att detta framför allt gäller i Côte des Blancs där Deutz närvaro är stor, men även långt från kärnområdet är respekten stor för detta familjemärke. När jag hörde svaret de första gångerna var jag förvånad eftersom Deutz för mig i första hand förknippades med Aÿbaserade Pinotchampagner från hembyn. Det är fortfarande så att jag ännu hellre botaniserar bland olika årgångar av William Deutz både i vit och roséversion trots att firmans mest eftersökta prestigechampagne idag är Amour de Deutz, en blanc de blancs.

Det är verkligen ovanligt och uppseendeväckande hur ett så litet champagnehus kan vara så framgångsrika inom två så olika stilar. Storheten hos Deutz Blanc de Blancs ligger i att den är en av de mest harmoniska cuvéer som finns på marknaden. Ingen av de olika byarna får för stort spelrum. Här finns alltid ett litet personligt stänk av Villers-Marmery i Montagne de Reims tillsammans med toppbyarna i Côte des Blancs. Om man ska lyfta fram någon by som dominerar blir det Le Mesnil-sur-Oger. I min smakvärld anför Mesnil tonen med sin vackra penetrerande parfym och kritiga mineralitet. De andra byarna fungerar som smakbryggor där smöriga och mjuka vaniljtoner fyller i håligheterna och skapar en polerad ultrasofistikerad symfoni i ljusa klara försommarklanger.

log on to champagneclub.com to read more … 

splash rosé1

article: Roséchampagne – rosa sensualismens färg (swedish).

Handen på hjärtat skulle du låta din nyfödde son vara klädd i rosa? Kommer du stolt uppvaktande med en bukett rosa rosor på hans examensdag? Knappast! Ingen färg är så starkt värdeladdad och genusstyrd som den romantiska och mjukt gräddiga färgen rosa. Jag behöver bara gå till mig själv. Jag har aldrig någonsin köpt en rosa pryl, men har alltid blivit knäsvag av rosenkindade blondiner som dresserat sig i skära kreationer. Det finns heller inget mer sensuellt än rosa läppar. Jag får också en pirrig förväntansfull känsla i magen när de japanska körsbärsträden står i full vårblom. Rosa ledartröjan i Giro d´Italia är allt annat än fånig och Sicilianska brunbrända machomän i Palermo har Italienska ligans snyggaste tröjor i ljust gräddtårterosa. Rosa Pantern är mitt favoritdjur och sammantaget måste jag motvilligt erkänna att jag trots allt gillar färgen rosa, vilket för en riktig man, till och med i feminina Sverige, är allt annat än politiskt korrekt. Roséchampagne då? Är den också tjejig och politiskt inkorrekt för oss män? Det tog ett tag innan vi fattade varför de stirrade på oss, men jag och min fotograf Pål Allan blev ofta betraktade som ett suspekt kärlekspar när vi under våra första resor till champagne beställde in en roséchampagne till middagen efter våra tuffa arbetsdagar. Så även på plats i Champagne finns seglivade fördomar kring detta vins laddade symbolvärde.

log on to champagneclub.com to read more … 

splash ny1

article: A champagne extravaganza in New York City (english).

Spending a lot of time travelling for work means that I often spend prolonged periods of time away from my family. However, when the opportunity arose to take my partner Ragni and daughter Stella along with me, not one of us hesitated. The destination? New York! It was to be shopping for the girls and a weekend-long champagne extravaganza for me.

After arriving in the bustling metropolis, I was put to work as soon as my plane landed, leaving me no time to recover from jetlag. I was worried about staying awake and not yawning during the first tasting event, which consisted of a seated tasting of twenty grower champagnes. Wherever you are in the world, these events often leave much room for improvement in terms of organisation, but the New York team sincerely impressed me. We spent an enjoyable evening babbling about champagne.

log on to champagneclub.com to read more … 

splash åland auktion

article: Shipwrecked champagne uncorked (english).

Wednesday, the 17th of November will always be a day to remember for champagne lovers around the world. It was the day when the nearly 180-year-old shipwrecked bottles were opened and the worth of the Baltic Sea’s champagne treasure was assessed. Some think that I live a life of luxury and am a bit spoiled. As I tasted an estimated six million euros worth of shipwrecked champagne in just three days, it is perhaps a bit hard to argue with – but I will still give it a try. The re-corking of champagne is hardly something I advocate, yet I was appointed as a consultant to the Åland government behind the decision to re-cork all bottles that were found aboard the wreck at Åland. After observing leakage of far too many bottles and as the origin could only be traced through the bottom of the cap, we had no choice.

log on to champagneclub.com to read more … 

splash juhlin8

article: Different aromas? (english).

Many wine tasters miss to realise how much more “switched on” they are than others when it comes to smell and taste experiences. People’s differences in fragrance awareness recently dawned to me. I just completed the recording of a series called Nesevis for the Norwegian television, in which I guided the Norwegian people through their beautiful and expansive country with the help of my nose. We made a variety of exciting experiments in which the sense of smell was tested in various situations. For instance, we changed the entire olfactory image of a gas station to see how buying patterns changed. Furthermore, we allowed a broker to sell apartments with the help of the smell of freshly baked bread one day and less successfully with fish odour the next day. The affect on people was clear, but very few of them actually realised that we had manipulated the scent picture.

log on to champagneclub.com to read more … 

splash kalender2

article: Good and bad taste? (english).

Often during our holidays my partner and I end up in beautiful regions where people are extremely proud of their sun-roasted, local wines. I still do have some interest in trying out the best a place has to offer, but I also know that unfortunately I am seldom anything but disappointed. This summer in Corsica, it was impossible to get a single glass of good red wine because mainland wines were banned and restaurants insisted on serving pungent Corsican red wine with our lovely food.

log on to champagneclub.com to read more … 

spalsh cristal

article: Cristal, glorified by the clear bottle with its golden wrapping (english).

Cristal, just the name makes most of us burst into an enjoyable smile. Either we feel a historic reverence before the Russian tsar witch we have gratitude for the magical wine or that we associate the proudest of all champagne bottles and everything in its glittering wake. Think about all the classic film scenes which have been glorified by the clear bottle with its golden wrapping. Cristal is now the foremost choice in Hollywood when illustrating a luxurious situation, even thou Hip-Hop stars recently got pissed off that they did not get recognition from Louis Roederer despite their Cristal worship. However the symbol has already become so strong that it is impossible for the stars to get their fans to change to another brand.

log on to champagneclub.com to read more … 

splash DP

article: Dom Pérignon – the wine world’s strongest brand (english).

Dom Pérignon – the name alone makes most of us break out in a delightful smile. When we think of this 17th-century monk from Hautvillers – so often pointed out as the father of Champagne – we either regard him with historical reverence, or associate his name with the proudest of all wine labels and everything else that follows in its glamorous, sparkling wake. Just imagine all the classic movie scenes that have been sweetened by a bottle of Dom Pérignon. Bond movies usually spring to mind. Countless times I’ve sat and sighed over agents with a license to kill: villains and exquisite women in seductively luxurious surroundings, all revelling in icy Dom Pérignon. Most champagne enthusiasts have their favourite scene. Mine is when Scaramanga, the man with the golden gun, shoots the cork off a bottle carried on a tray by his dwarfish servant Nic-Nack, along a now-famous Thai beach. The most comical scene must be when Sean Connery is served a 1957 Dom Pérignon, a vintage that never existed. Brilliant research!

log on to champagneclub.com to read more … 

splas vintage 2003

article: 2003 in Champagne? (english)

It is at last beginning to be time to evaluate the much-discussed champagne vintage of 2003 at this point when almost all the wines of that vintage have been out on the market for a while since they are now eight years of age. In Champagne, most people were in agreement that they would not make any vintage wines at all from that year’s vintage which was at first considered to be a failure, and if they tried to do so anyway contrary to expectation then they viewed the wines mostly as curiosities and experiments. I personally consider that this year of summer heat is particularly interesting to follow up since this curiosity of a wine might well turn out to be a normal vintage in the future if the greenhouse effect develops as dramatically as people prophesy. With the two most recent bitterly cold winters freshly in mind we might not allow ourselves to be convinced as unanimously by the worst terror scenario that has been presented, even if it is impossible to reject the changes in climate completely as being the fruits of natural cycles without the influence of human beings. Regardless of conviction and climate ideology, it is most probable that extremely warm years with harvests as early as August like in 2003 will appear more often than before and that classically slender, dry, slowly-developing, graceful beauties harvested at the end of September will become more and more rare.

log on to champagneclub.com to read more … 

splash god jul1.2

article: Dom Ruinart (english)

According to a variety of sources, the monk Dom Ruinart had almost the same significance during his lifetime as his good friend Dom Pérignon, the man who was described long afterwards as the father of champagne.

log on to champagneclub.com to read more … 

olika-typer-av-vinglasmini1.jpg

article: Don’t forget the glass! (english)

A wine taster’s most important tool, besides their own knowledge, is the wine glass. The importance of the glass can not be overstated. The extra money that one pays to be able to drink a better wine is completely wasted if one does not have access to a proper glass. The most important principle for all good wine glasses is that the surface of the wine should be larger than the opening of the glass, so that the glass can capture and concentrate the hundreds of fascinating aromas given off by the wine. Within this basic rule there are a myriad of details that separate the best glasses from those that are merely good or ordinary.

log on to champagneclub.com to read more … 

artikel: Vintokiga danskar och fuskande italienare (swedish)

Det är väldigt många som tror att jag har världens glassigaste liv. Inte minst jag själv ibland. Tyvärr kan det ändå bli lite för mycket av det goda emellanåt. De två senaste veckorna har jag bara gjort roliga saker, men jag är helt slut och längtar till en hängmatta eller en skogspromenad helt allena. Jag har gjort ett 20-tal intervjuer med journalister som är enormt positiva kring vad jag gör. Jag har stått på scener och i matsalar över hela Norden och propagerat engagerat och innerligt för det jag brinner allra mest för. Jag har sabrerat i Sturegallerian och jag har umgåtts med alla härliga gäster i vår nya snabbt föränderliga champagnebar. Jag har suttit i massor av möten med idésprutande människor och rört mig i en positiv värld som får finanskriser och globala katastrofer att te sig som overkliga, hur reella de än är. Det är intressant hur lätt man hamnar i sitt eget insnöade universum. Jag tror snart inte längre att det finns folk som dricker mjölk, öl och cava. Än mindre krigas det i Mellanöstern eller svälts på Afrikas horn. Äter inte alla caviar och anklever åtminstone en gång om dagen?

log on to champagneclub.com to read more … 

Philipponnat, Carte postale Goisses (kopia)

Ny artikel: Clos de Goisses (swedish)

Detta imponerande världsklassvin är ständigt ett av de mest gäckande och förbryllande. Vissa gånger fattar jag ingenting och undrar om jag överskattat dess klass, för att andra gånger undra hur jag emellanåt kan glömma bort denna svårslipade diamant. Varför är det så här? Ja det mest uppenbara är förstås att vi har att göra med en ”slow starter”, ett riktigt lagringsvin som behöver decennier på sig att veckla ut sin färgrana påfågelsstjärt. Men det vore att trivialisera vingårdsvinets dubbla personlighet om man anförde tiden som enda förklaring till fenomenet. Nej jag tror att vinets paradoxala nästan schitzofrena personlighet är en lika viktig förklaring. Det är helt enkelt för många helt olika sidor som vid olika tidpunkter och faser drar olika starkt och åt olika håll. Ibland blir den steniga mineraliteten i tuffaste laget, andra gånger kan de vegetala gräsliknande, nästan vinbärsbladsdoftande sidorna hålla den maskulina kraften i tukt och förmaning så hårt att man tror sig hamna i Loire. Vid blindprovningar är vi många som hittar medicinska toner som drar åt enchinacea i de yngsta vinerna härifrån och andra gånger associerar vi till Salon med citrus, smörighet och valnötsbouquet. Gemensamt för samtliga årgångar verkar vara att de alltid hamnar i en nötig, grillad biffdoftande, rökig Bollingerosande fas på topplatån. De lite enklare årgångarna verkar också skifta stil betydligt mindre än de kolossala jättarna som alltid vacklar fram och tillbaka i geniets schitzoparanoida anda.

1976

Ny artikel: 1976 En årgång som fortsätter att förföra (swedish)

I början av min champagnekarriär försökte jag mig ambitiöst på att analysera väderförhållandena för att se hur det perfekta året skulle se ut. Ju fler årgångar jag följde desto tydligare stod det klart att det inte finns någon mall för hur det perfekta vinvädret ska vara för att skapa en stor årgång. En årgångs kvalitet är uppenbarligen summan av alla dygnets timmar under samtliga 365 dagar. Årgångens stil är beroende av en serie komplicerade faktorer där temperatur, solenergi och regnmängd är av stor betydelse. Det avgörande är främst hur dessa komponenter är fördelade under året.  Alltså ett pussel alldeles för stort och detaljerat för att ens datorer ska kunna ha en chans att analysera när under året som druvorna och i slutändan vinet får sin slutgiltiga karaktär. I alla nordliga vindistrikt varierar årgångarnas kvalitet mer än i ett varmare klimat. I Champagne har man som bekant klarat av det problemet genom att blanda de olika årgångarna med varandra för att på så sätt balansera vinet i standardchampagner. De år som druvorna mognar till perfektion görs kvalitetsdrivna årgångschampagner. Dessa viner ska spegla både producentens stil och året då druvorna skördades.

log on to champagneclub.com to read more … 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s